Freestylehiihdon tie stunttihiihdosta viralliseksi talviolympialajiksi

On olemassa kirjallisia merkintöjä henkilöistä, jotka ovat harjoitelleet freestylehiihtoa norjalaisilla, italialaisilla ​​ja itävaltalaisilla ​​laskettelurinteillä 1900-luvun alkupuolella. Amerikkalaiset hiihtäjät alkoivat tehdä temppuja 1920-luvulla, ja 1930-luvulla stunttihiihto alkoi vakiintua hiihtoharrastusmuotona. Muutoksen vapaus ja sosiaaliset muutokset, hiihtovarusteiden teknologinen kehitys kannustivat lajia eteenpäin uusien ja akrobatia hiihtotekniikoiden avulla. Norjalainen freestylehiihtäjä, Stein Eriksen kuuluu historian ja etenkin freestylehiihdon merkittävimpiin edustajiin, joka näytti ensimmäisenä mallia akrobatiatekniikoista. Eriksen on voittanut kaksi mitalia alppihiihdosta vuoden 1952 olympialaisissa. Moni katsoja maksoi jopa 1 000 dollarin maksavan pääsylipun, jotta pääsi katsomaan Eriksenin esiintymistä ammattinäytöksissä. Toukokuussa vuonna 1996 järjestettiin tapahtuma nimeltä Ski Masters Attitashissa New Hampshiressa, jossa hiihtäjät suorittivat ennalta määrättyjen tekniikoiden lisäksi myös freestyleliikkeitä. Freestylehiihto houkutteli entistä enemmän harrastajia tulevina vuosina ja hiihtäjät opettelivat uusia tyylikkäitä tekniikoita. Freestylehiihto teki debyyttinsä Calgaryn olympiakisojen talvinäyttämötapahtumassa vuonna 1988. Freesylehiihtoa pidettiin pitkään enemmänkin viihdykkeenä kuin urheiluna. Virallisen talviurheilulajiaseman freestylehiihto saavutti vuonna 1952 Albertvillen talviolympialaisissa ja se on ollut siitä lähtien kilpalajina talviolympialaisissa. Kansainvälinen Hiihtoliitto muutti viimein säännöksiään koskien freestylehiihtoa, koska liitto piti lajia vaarallisena urheilulajina ja halusivat estää ihmisiä innostumasta vaarallisista elementeistä ja tempuista .Freestylehiihto sisällytettiin pysyväksi osaksi talviolympiaohjelmistoa, koska Kansainvälinen Hiihtoliitto halusi sen mukaan muiden talviurheilulajien, kuten lumilautailun, mäkihypyn ja alppihiihdon rinnalle.USA ja Kanada ovat molemmat voittaneet kahdeksan freestylehiihtoa, sekä seitsemän hopeamitalia. Australia seuraa kolmella kultamitalilla ja kahdella hopeamitalilla. Valko-Venäjällä ja Sveitsillä on molemmilla kolme kultamitalia. Ranskalla ja Norjalla on kaksi kultamitalia.

Freestylehiihdon säännöt ja tyylit

Ilmassa oleva kilpailija laskeutuu melko lyhyeen mäkeen. Hiihtäjä esittelee erilaisia ​​kääntöjä ja hyppyjä ennen kuin he saapuvat maaliin. Jokaisella liikkeellä on tietty vaikeustasonsa. Kilpailijat ottelevat noususta, heidän hyppynsä muodosta, korkeudesta ja laskeutumista. Pisteet kerrotaan yhteen vaikeustasolla voittajan määrittämiseksi. Jokainen hiihtäjä hyppää kaksi kertaa. Kaksi “ilma”tuomaria tutkii korkeuden, muodon ja vaikeustason tempuista, jotka hiihtäjät suorittavat hyppyjen aikana. Hiihtorinteessä hiihtäjät kilpailevat reitillä, jossa on esteitä, suoria ja kierroksia – neljän hiihtäjän kilpailu yhtä aikaa on kiehtovaa katsottavaa!

Kumparelasku (Mogulit)

Mogulit ovat sarja kumpareita. Mogulit voidaan myös muodostaa lumesta keinotekoisesti. Kumparemäet edellyttävät hiihtäjää tekemään nopeita muutoksia alavartalon kanssa, virheisiin ei ole varaa, sillä vauhti kumparemäessä kiihtyy varsin kovaksi.

Skibaletti (Acroski)

Skibaletti, myöhemmin kutsuttu “acroski” (tai “acro”), oli yhtä kilpailukykyinen ja  kurinalainen laji freestylehiihto-ohjelmien parissa ja muistutti paljon jäätanssia. Kilpailijat laativat musiikillisia kilpaohjelmia, jotka kestävät 3-5 minuuttiin. Rutiinit koostuivat pirueteista, hypyistä ja käännöksistä. Tuomarit arvioivat koreografian, teknisen vaikeuden ja kilpailijoiden osoittaman osaamisen hallinnan. Varhaiset innovaattorit Skibalettilajissa olivat Jan Bucher, Park Smalley ja Hermann Reitberger. Kansainvälinen hiihtoliitto poisti Skibaletin virallisesta talviolympiaohjelmistosta vuonna 2000.

Ski Cross

Ski Cross perustuu lumilautailulle, huolimatta siitä, että se on ajoitettu laskutapahtuma. Ski Crossia pidetään usein osana freestylehiihtoa, koska se sisältää maasto-ominaisuuksia, jotka perinteisesti löytyvät freestylestä.

Halfpipehiihto

Kilpailijat laskevat vähitellen lumisen puoliputken puolelta toiselle tekemällä erilaisia käännöksiä ja temppuja. Halfpipehiihto tuli olympiapahtumaan ensimmäistä kertaa mukaan vuoden 2014 talviolympialaisissa Sochissa, Venäjällä.

Slopetyylissä

Slopetyylissä urheilijat hiihtävät tai lumilautailevat alas mäkeä, jonka varrella on erilaisia ​​esteitä, kuten kiskoja, hyppyjä ja muita maastoon kuuluvia ominaisuuksia. Pisteytykset tulevat vauhdin voimakkuudesta, omaperäisyydestä ja temppujen laadusta. Twin-tip-sukset ovat käytössä ja ovat erityisen hyödyllisiä, jos hiihtäjä laskeutuu taaksepäin. Slopetyylistä tuli virallisesti olympialaji sekä hiihdossa että lumilautailussa, vuoden 2014 olympialaisissa Sochissa, Venäjällä.

113 Replies to “Freestylehiihdon tie stunttihiihdosta viralliseksi talviolympialajiksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.