Suomeen mahtuu monta hyvää lumilautailijaa

Lumilautailu on tänä päivänä Suomen suosituimpia talviurheilulajeja. Monilla hiihtokeskuksilla on tarjota hyvät harrastusmahdollisuudet lumilautailijoille. Ehkä tästä syystä Suomi tuottaa maailman parhaimmat freestylerit. Menestyneet urheilijat tekevät myös oman osuutensa lumilautailun edistämiseksi. Suomessa on lukuisia lumilautailun maailmanmestareita: Markku Koski voitti pronssia vuonna 2006 ja Peetu Piiroinen voitti hopeaa miesten halfpipessa vuonna 2010.
Kuitenkin huippuluokan lumilautailu Suomessa ei kosketa pelkästään miehiä. Yksi Suomen tiimin kirkkaimmista tähdistä on Enni Rukajärvi Koillis-Suomesta, Kuusamosta. Rukajärvi on valmistunut Sotkamon urheilukoulusta, joka on erityisesti lumilautailuun keskittynyt koulu Sotkamon urheilukoulusta on valmistunut monia menestyviä lumilautailijoita, kuten Peetu Piiroinen, Roope Tonteri, Markus Malin ja Saku Tiilikainen.

Vuosina 2009-2010 Rukajärvi alkoi voittaa suuria kilpailuja. Yhdessä kaudella hän voitti Horsefeathers Pleasure Jaminin, jonka jälkeen hän voitti Roxy Chicken Jamin. Rukajärvi voitti Canadian Openin Slopestylen ja sittemmin päätyi vuoden 2009-2010 TTR-mestariksi. Enni on saanut aikaan vaikuttavia tuloksia, ja on tällä hetkellä viidenneksi Slopestyle ja toinen World Snowboard Tour -listalla. Rukajärvi voitti kultamitalin slopestyle-tapahtumassa sekä maailmanmestaruuskilpailuissa, että X Gamesissa vuonna 2011 ja sijoittui ensimmäiseksi maailman lumilautailun lopullisissa tuloksissa vuonna 2010.
Rukajärvellä on paljon hyvää kerrottavaa kotimaan ​​lumilautailuasemasta: ”Vaikka paikkamäärät eivät ole niin suuria, Suomessa on mukava laskea, kun on paljon tilaa, eikä tarvitse odottaa niin kauan omaa vuoroaan”. Hänen kotipaikkansa, Ruka, on myös hänen suosikkilaskettelupaikkansa Suomessa. Rukan hiihtokausi kestää yli 200 päivää lokakuusta toukokuuhun. Runsas lumi ei johdu korkeudesta – korkein piste rinteillä on vain 492 metriä.Kun hän ei ole laskemassa, Rukajärvi kertoo, että hän viettää ”liian paljon aikaa” tietokoneella katsoen videoita ja pitämällä yhteyttä ystäviinsä. Onneksi hänellä on myös aikaa tehdä muita urheilulajeja lumilautailun lisäksi ja matkustaa. Rukajärvi ei ole täysin tyytyväinen naisten asemaan lumilautailussa: ”Naisten lumilautailua kiinnostaa yhä enemmän, mutta yhä useammat ihmiset kiinnittävät huomiota miehiin”. Kun puhutaan kuitenkin nousevista suomalaisista naisten slopestyle-lahjakkuuksista, yksi nimi korostuu yli muiden, Elli Pikkujämsä. Tämä Turusta kotoisin oleva nuori nainen tuli kolmanneksi vuoden 2017 FIS World Junior Champsissa, joten tiedämme, että hänellä on kykyä tehdä naisten lumilautailutaidoista huomionarvoisia Rukajärven rinnalla. Pikkujämsä oppii nopeasti uusia asioita. Pikkujämsä pelaa myös jalkapalloa kansainvälisellä tasolla. Ennemmin tai myöhemmin hänen tulee valita jalkapallo- ja lumilautailukengät. Jännityksellä jäämme seuraamaan hänen urakehitystään ja tuleeko hänestä uusi Rukajärvi.

Pelkojen voittamista

Lumilautailua pidetään usein äärimmäisenä urheiluna, saatat ajatella, että kaikki lumilautailijat ovat täysin pelottomia. Tämä ei pidä paikkansa kuitenkaan Rukajärven kohdalla. ”Hyppääminen ensimmäistä kertaa tai lumilautailu huonoissa sääolosuhteissa  on joskus hieman pelottavaa”, hän sanoo. Kysyttäessä, onko hänellä mitään rutiineja valmistaessaan laskeutumiseen, hän vastaa: ”Kiristän hihnat juuri ennen rinteeseen lähtöä mäen yläosassa”. Rukajärvi voitti pronssimitalin slopestyle-tapahtumassa Pyeongchangin talviolympialaisissa vuonna 2018. Kulta meni Yhdysvaltoihin, ja hopea Kanadaan. Mutta Rukajärven pistemäärä 75,38 pistettä riitti turvaamaan pronssisen palkintopallin. Rukajärvi on yksi Pyeongchangin talviolympialaisten tiimin tähdistä ja meni Koreaan hallitsevana olympiavoittajana Sotshi 2014: ssä, ensimmäistä kertaa slopestyle oli mukana. Slopestylen olosuhteet kilpailun hetkellä olivat erityisen haastavia korkeiden tuulien takia.”Se oli niin lähellä, että en olisi pudonnut toisella kierroksella […] Mietin, oliko se sen arvoista, kun rinteessä voisi sattua jotain”, Rukajärvi kertoi toimittajille kilpailun jälkeen. Valmentaja Antti Koskinen vahvisti, että olosuhteet olivat vaarallisia kilpailijoille.”Oli todella äärimmäisiä olosuhteita, emmekä olleet varmoja, voiko nykyinen kilpailu edes tapahtua, Koskinen sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.