Lumilautailu

Lumilautailu on hauska ja vauhdikas urheilulaji, sekä Suomessa että ulkomailla. Lumilautailussa lasketaan lumista mäkeä lumilaudalla joka on sidottu lumilautailija monoihin. Lumilautailu on peräisin surffaamisesta, hiihtämisestä, kelkkailusta ja skeittaamisesta. Snurfer laji syntyi hiihtämisen ja surffaamisen välistä. Lumilautailu tunnetaan rennosta meiningistä ja eri slangi kielestä, ja se kehittää lumilautailija tasapainoa ja koordinaatiota. Yleensä sanotaan että lumilautailu on vaikeampi aloittelijoille kuin hiihtäminen, vaikka hiihtämisessä on vaikeampi tulla mestariksi kuin lumilautailussa. Hiihtäminen on sen lisäksi vaarallisempaa kuin lumilautailu, koska siinä tapahtuu enemmän haitallisia vahinkoja jotka voivat tarkoittaa kuolemista.

Lumilautailun historia

Lumilautailu sai alkunsa 1960 luvulla Yhdysvalloissa, kun surffaamista ja skeittailua haluttiin kokeilla myös lumen päällä. Siitä tuli sitten talvi Olympialais urheilulaji talvella 1998 ja se lisättiin paralympialaisiin Sohiessa vuonna 2014. Lumilautailu on noussut suosiossa merkittävästi viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana, ennen kuin sen suosio alkoi taas laskemaan vuonna 2007. Lumilautailu on edelleen hyvä laji opetella kaiken ikäisenä, sillä se kehittää lihaksia ja koordinaatiota ja tasapainokykyä.

Lumilauta

Lumilauta koostuu sekä laudasta että siteistä jotka kiinnittävät lumilautailijan monot lautaan. Eri lumilaudat ovat erikokoisia. Useimmat laudat ovat 1.5 metriä pituudessa ja 25 cm leveydessä, mutta kaikissa a laudoissa on pieniä variaatioita.

Lumilautailu tekniikka

Lumilauta tyylejä ja tekniikoita on erilaisia, ja eri tekniikoita kannattaa opetella hitaasti ja kärsivällisyydellä. Lumilautailu tekniikkaa ja tasapainoa on hyvä harjoitella sekä ensiksi paikallaan että myöhemmin vauhdissa, ja on tärkeä opetella myös pysähtymään. Freestyle lumilautailu tulee skeittaamisesta ja on nykyään suosituin kaikista lumilautailu tyylilajeista. Siinä käytetään erilaisia esteitä ja tehdään erilaisia temppuja ilmassa ja esteiden päällä. Kilpailuissa kilpaillaan joko half pipe, slopestyle, Big air tai rail jams tyylejä. Freestyle lumilautailussa urheilijat käyttävät lyhyempää lumilautaa ja pehmeitä monoja. Slopestyle lumilautailussa kierretään eri portteja ja läpäistään kolme tai neljä eri hyppyriä. Lumilautailijat tekevät temppuja ilmassa ja kilpailuissa tuomarit antavat pisteitä vaikeudesta, toteuttamisesta ja tyylistä. Tämä on suosittu kilpailulaji. Freeriding Lumilauta tyyli tapahtuu luonnossa, jossa navigoidaan luonnon maastoa. Freeride laudat ovat pidempiä ja jäykempiä kuin muut lumilaudat, ja niissä käytetään kovempia monoja. Freeride on myös kilpailulaji, vaikka suurin osa Freestyle lumilautailusta tapahtuu areenan ulkopuolella. Alpine snowboarding tai free carving oli erittäin suosittu laji 1980 luvulla mutta laski suosiossaan sen jälkeen. Se on tyyliltään vähän kuin hiihtämistä, sillä siinä ei tehdä temppuja tai hyppyjä vaan keskitytään laskettelemiseen mahdollisimman kovalla nopeudella.

Kiinnostavia faktoja lumilautailusta

Kiinnostavia juttuja lumilautailusta ovat, että lumilautailu oli ekaksi kielletty useammassa hiihtoalueessa ennen kuin se kasvoi suosiossa. Ensimmäinen Lumilauta tehtiin kahdesta suksesta, jotka oli sidottu yhteen, ja keksijän vaimo kutsui sitä snurferiksi. Lumilautailu vaatii kypärän pitämistä, vaikka luulisit pärjääväsi ilman kypärää. Sen lisäksi, on oltava hyvässä fyysisessä kunnossa ennen kuin aloittaa lumilautailun. Lumilautailuun liittyy paljon eri slangi sanoja, joista voit lukea lisää tästä.

Lumilautailu on sekä henkisesti että fyysisesti haastava laji, ja siksi juuri se on niin hyvä urheilulaji ihmisen kokonaisen kunnolle. Lumilautailijana voi kehittyä sekä ihmisenä että urheilijana, koska se haastaa ihmisen ylittämään omat itse tuotetut rajansa. Lumilautailu sopii hyvin sekä lapsille että aikuisille. Lumilautailussa on tärkeää oppia huomioimaan toisia, ja pysyä pois tieltä tarvittaessa, jos ei ole itse laskemassa mäkeä. Kaikki ovat vastuussa yhteisestä hyvinvoinnista ja siitä, että jos joku kaatuu, häntä autetaan takaisin jaloilleen tarvittaessa ja haetaan tarvittaessa apua. Toivottavasti olet oppinut jotain järkevää lumilautailusta ja haluat kokeilla tyyliä myös itse.

6 857 Replies to “Lumilautailu

 1. I intended to draft you this little remark so as to say thank you yet again for all the spectacular knowledge you have shown on this page. It’s simply wonderfully generous with people like you to provide publicly precisely what a lot of folks would have offered as an ebook to end up making some profit for their own end, chiefly now that you might well have done it if you ever desired. Those thoughts as well worked as the easy way to fully grasp that the rest have the same dreams just as my personal own to understand somewhat more when it comes to this issue. I think there are many more enjoyable opportunities ahead for individuals that looked at your blog.

 2. Wonderful goods from you, man. I actually have understand your stuff previous to and you’re just too magnificent.
  I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and exactly how
  that you say it. You make it enjoyable and you also still look after to help keep it smart.
  I can’t wait to see far more by you. This really is actually a terrific web site.

  Also visit my website … coin purse insert

 3. Does your website have got a contact page? I’m having a difficult time locating
  it but, I’d prefer to send an email. I’ve got a bit of ideas for your personal
  blog you could be enthusiastic about hearing.
  Either way, great website and so i look forward to seeing it develop after a while.

  Here is my web-site: planner stickers

 4. whoah this blog is fantastic i really like reading your posts.
  Stay up the good work! You recognize, a lot of individuals
  are searching around for this information, you can aid them greatly.

  Also visit my web page; RisaXPartain

 5. I have to many thanks for the efforts you’ve
  devote penning this site. I’m hoping to discover the same high-grade blog posts from you in the future at the same time.
  In reality, your creative writing abilities has encouraged me
  to get my own, personal blog now 😉

  Feel free to visit my web-site credit card pocket

 6. When someone writes an bit of writing he/she retains
  the thought of a user in their/her brain that how a user can be aware of it.
  So that’s why this article is amazing. Thanks!

  Look into my blog post JustinCDilly

 7. I’ve been browsing on-line more than three hours today, but I never
  found any attention-grabbing article like yours. It’s beautiful value sufficient
  for me. I think, if all web owners and bloggers made excellent content as you did, the internet could
  possibly be considerably more useful than in the past.

  my webpage – planners

 8. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. Lots of times it’s hard to get that “perfect balance” between user friendliness and look and feel.
  I must say you might have done a superb job with this particular.
  Also, the blog loads extremely fast for me personally on Safari.
  Superb Blog!

  Here is my web site :: CoreyMGillie

 9. You have made some decent points there. I checked on the web for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 10. You can definitely see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.

 11. You have made some decent points there. I checked on the web for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 12. You made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 13. You made some decent points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 14. You are so cool! I don’t believe I’ve truly read through a single thing like this before. So good to find someone with unique thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up. This site is one thing that’s needed on the internet, someone with some originality!

 15. You made some really good points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 16. You made some really good points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 17. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 18. You have made some decent points there. I checked on the web for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 19. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 20. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 21. You made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 22. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 23. You made some really good points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 24. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 25. You made some good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 26. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 27. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 28. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 29. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 30. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 31. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 32. You made some good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 33. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 34. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 35. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 36. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 37. You made some really good points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 38. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 39. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 40. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 41. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 42. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 43. You made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 44. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 45. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 46. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 47. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 48. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 49. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 50. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 51. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 52. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 53. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 54. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 55. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 56. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 57. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 58. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 59. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 60. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 61. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 62. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 63. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 64. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 65. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 66. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 67. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 68. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 69. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 70. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 71. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 72. You made some good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 73. You made some good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 74. You are my inhalation , I own few blogs and very sporadically run out from to brand.I conceive this website has got some very excellent information for everyone. “A sense of share is not a bad moral compass.” by Colin.

 75. You made some really good points there. I checked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 76. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 77. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 78. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 79. You made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 80. You made some good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 81. You probably heard InstaFollowers before. We are providing social media growth products for individuals and brands for a whole seven years. We have an exceptional testimonials portfolio and hundreds of lifelong customers.

 82. You made some decent points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 83. You made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 84. You made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 85. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple

 86. You made some really good points there. I checked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 87. You made some good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 88. You made some really good points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 89. You are so interesting! I don’t believe I have read a single thing like that before. So wonderful to discover another person with original thoughts on this subject. Really.. thanks for starting this up. This website is one thing that is required on the web, someone with some originality!

 90. You can definitely see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.

 91. You made some decent points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 92. You have made some decent points there. I looked on the internet to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 93. You made some decent points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 94. you are really a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you have done a great process on this topic!

 95. You can definitely see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.

 96. You made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 97. You made some really good points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 98. You could definitely see your skills in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. “In order to preserve your self-respect, it is sometimes necessary to lie and cheat.” by Robert Byrne.

 99. You made some really good points there. I checked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 100. You made some good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 101. You made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 102. You could definitely see your skills in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. “In order to preserve your self-respect, it is sometimes necessary to lie and cheat.” by Robert Byrne.

 103. You made some good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 104. You made some decent points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 105. You made some decent points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 106. You made some decent points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 107. You have made some decent points there. I looked on the internet to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 108. You made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 109. You could definitely see your skills in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. “In order to preserve your self-respect, it is sometimes necessary to lie and cheat.” by Robert Byrne.

 110. You made some decent points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 111. You made some really good points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 112. You made some decent points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 113. You made some decent points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 114. You could definitely see your skills in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. “In order to preserve your self-respect, it is sometimes necessary to lie and cheat.” by Robert Byrne.

 115. You could definitely see your skills in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. “In order to preserve your self-respect, it is sometimes necessary to lie and cheat.” by Robert Byrne.

 116. You made some really good points there. I checked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 117. You made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 118. You made some decent points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 119. You made some really good points there. I checked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 120. You are so interesting! I don’t believe I have read through anything like this before. So great to discover somebody with a few genuine thoughts on this issue. Really.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that is required on the web, someone with a little originality!

 121. You have made some decent points there. I checked on the web for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 122. You made some really good points there. I checked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.