Lumilautailu: Kulttuuri

Poiketen useista muista urheilulajeista lumilautailun ympärille kehittyi kautta sen historian vahva nuorisokulttuuri. Tämä johtui osittain lajin alkuperästä aktiiviseen skeittareiden ja surffaajien talvi harrastuksena. Vaikka tämä on osana lajin viehätystä nuorten harrastajien keskuudessa, se saattaa myös johtaa suurempaan kynnykseen aloittaa laji uudelle harrastajalle.

Lumilautailun vaatetyylit kautta vuosien

Lumilautaililjat on tunnettu eklektisistä pukeutumistyyleistään kautta vuosien, ja Suomessakin harrastaja on lähestulkoon aina pystynyt kertomaan urheilijan vaatteista onko hän tulossa rinteeseen laskettelemaan vai lautailemaan. Alkuaikoina lajin harrastajat pukeutuivat kotikutoisiin talvivaatteisiin, pitkät huivit, hatut, ja isot villapaidat olivat suosittuja.70-luku näki kilpa lautailun suosion kohoamisen, ja nopeampia aikoja tavoittelevat lautailijat alkoivat ilmestyä rinteille ihonmyötäisissä kilpa asuissa ja lämpimissä liiveissä. 80-luku sementoi hyvin pitkälle lumilauta kulttuurin visuaalisen ilmeen, ja neon värit alkoivat ilmestyä rinteille. Pukeutuminen oli kuitenkin yksilöllisempää kuin esimerkiksi laskettelijoiden, ja usea lumilautailija ilmaisi omaa tyyliään isoilla villapaidoilla. 90-luvulla lautailijoiden pöksyt tulivat löysemmiksi, lumilautailulasit yleistyivät, ja harrastajat ottivat huomattavasti esikuvaa skeittaajien käyttämistä vaatteista. Lajin huimista hypyistä huolimatta kypärät ovat edelleen harvinainen näky kilpailujen ulkopuolella.

Lumilautailu nuorisokulttuurina

Lumilautailu on hyvin pitkälle nuorisokulttuuria, ja tämän kautta vaatteiden valinnassa vaikuttaa enemmän yksilön itsensä mielipide kuin kauppojen tarjonta. Ulkoista tyyliä tärkeämpää lautailijan asenne, ja hänen tyylinsä laudan päällä, ja omalaatuisuus on hyväksi lautailijoiden pukeutumisessa. Lautailun kehittymiseen nuorison rakastamaksi lajiksi on varmasti vaikuttanut sen tarjoamat adrenaliinin pyrähdykset, ja sen monipuolisuus. Lajin voi aloittaa laskemalla yksinkertaisesti rinnettä alas, ja ajan kanssa siirtyä vaativampiin ja vaativampiin temppuihin. Suuri osa lautailusta tapahtuu rinteille rakennetuissa hyppyreissä, jotka tarjoavat loistavia hengailumahdollisuuksia lajia harrastavalle nuorisolle. Usea lajin harrastaja viettää kesänsä skate puistoissa, ja varsinkin Suomen vaihtelevilla keleillä tämä tarjoaa mahdollisuuden kaveriporukan koossa pitämiseen ympäri vuoden. Maassamme kulttuurilla on ollut oivat olosuhteet kehittyä myös siitä syystä, että useimmille rinteet ovat lähellä ja kohtuuhintaisia.

Urheilusta elämäntavaksi

Elämäntapalautailijoiden keskuudessa lumilautailussa on monille kysymys hauskanpidosta, ja kaveriporukan kanssa ajan vietosta. Temppujen epäonnistuminen on osa arkipäivää, ja se joka ei ole valmis tippumaan takapuolelleen useampaa kertaa, ei varmasti tule koskaan tekemään vaikuttavimpia hyppyjä. Epäonnistumiselle nauretaan rohkaisevasti, ja temppuja kuvataan ja laitetaan sosiaaliseen mediaan onnistuivat ne tai ei. 

Lumilautailu on synnystään saakka ollut vastakkais asetuksessa kaupallisuuden kanssa, siitä riippumatta että useat nuorison suosikki merkit ovat tänä päivänä jättimäisiä korporaatioita. Ammatti lautailijoiden sponsorisopimukset ja eliitti kilpailut ovat tuoneet lautailun lähemmäksi kapitalistista todellisuutta vaikka usea lautailija edelleen yrittää pyrkimään autenttisuuteen valitsemalla laskun maksajat huolella. Liika kaupallisuus heikentää lautailijan imagoa taidoista riippumatta, ja sosiaalisen median kulta aikana tämä voi helposti tuhota nousevan uran. Yleisesti ottaen lumi lautakulttuuri on suvaitsevaista, ja sen pariin hyväksytään helposti eri etnisistä ja sosiaalisista ryhmistä tulevia harrastajia, sekä seksuaalivähemmistöjen edustajia. Tämä tarkoittaa myös että vaikka laji nähdään hyvin pitkälle nuorten pelinä, muita kunnioittavat vanhemmatkin harrastajat hyväksytään helposti mukaan porukkaan. Usea harrastaja tekee töitä luovilla aloilla, ja laji onkin urheiluna lähellä esityslajeja, sillä tempuista annetaan kilpailijoille tyylipisteitä, ja kaikilla tunnetuilla lautailijoilla on oma signature tyylinsä. Lumilautailu sopii lajina rohkealle harrastajalle joka ei pelkää epäonnistumisia, ja kykenee kääntämään ne voitoksi ja oppimistilanteiksi. Uuden harrastajan ei kannata huolehtia vaatteista, oikean laudan ostamisesta, tai siitä mitä muut ajattelevat, vaan hakeutua lähimpään rinteeseen hauskanpito mielessä. Jos lautailu on lajina oma, muut kulttuurilliset erikoisuudet on helppo omaksua ajan kanssa.