Skeittauksen historia: Harrastuksen alkuvuodet

Skeittauksen, eli rullalautailun, tai lautailun harrastaja on helposti tunnnistettava löyistä pöksyistä tai shortseista, bändi T-paidoista, ja lippiksistä tai villa pipoista. Jalasta useimmilta löytyy Vans -merkin suora pohjaiset tennarit. Skeittareita tavataan kaupunkien puistoihin pystytettyjen hyppy ratojen lähettyvillä hengailemassa, ja kaupunki olosuhteissa lauta on myös näppärä väline lyhyt pituisten matkojen tekemiseen. Rullalautailijoiden ikä vaihtelee pienistä lapsista keski-ikäisiin iki-nuoriin, mutta suurin osa rullalautailijoista on teini-ikäisiä tai hieman vanhempia. Lautailu on historiansa kautta kehittynyt nuorison ajan vietosta vakavasti otettavaksi urheilulajiksi, ja se tulee olemaan mukana Tokion olympialaisissa vuonna 2020.

Skeittauksen varhaisvuodet

Skeitti harrastus on lähes maailmanlaajuinen ilmiö, joka sai alkunsa Kalifornian osavaltiossa Amerikassa, jossa paikalliset surffarit etsivät harrastuksia päiville jolloin aallokko pysyi matalalla. Rullalautailun synnyn mahdollistivat kaksi jo kovissa voimissa olevaa nuorison ajanvietettä. Rullaluistelu oli saanut alkunsa jo 1735, jolloin belgialainen John Joseph Merlin saapui Lontoon bileisiin pyörällisten kenkien päällä. Nämä pyörälliset kengät pysyivät jonkin näköisessä suosiossa sekä Euroopassa että Amerikassa kautta vuosien, ja tarjosivat myöhemmin materiaaleja rullalautojen koti kehitystä varten.Ensimmäiset rullalaudat olivat harrastajien itsensä valmistamia yksinkertaisia tekeleitä. Niiden yläosana toimi pieni laatikko, tähän kiinnitettiin rullaluistimista napatut pyörät. Ensimmäiset laatikko laudat muistuttivat enemmän skoottereita, sillä niiden etuosaan oli kiinnitetty yksinkertainen ohjaustikku. Nämä kehittyivät ajan kanssa neliön muotoisiksi pyörällisiksi lankuiksi.

Varsinaisesti rullalautailun aloittivat Los Angelesissa toimineet surffarit 1940-luvun lopulla. Nämä etsivät tekemistä päiville, joina aallokko ei ollut suodullinen, ja päätyivät harjoittelemaan temppuja pyörien päälle kiinnitetyn lankun kanssa. Surffarit kutsuivat uutta lajia jalkakäytävä surffaukseksi, ja lajin suosion kohotessa alueella sijaitseva surffaus kauppa alkoi valmistamaan kaupallisia rullalautoja lajin harrastajille. Surffareiden tekemät liikkeet lautojen päällä heijastivat lähinnä heidän temppujaan aalloilla, ja kömpelöt neliö laudat eivät tarjonneet suotavia mahdollisuuksia huimiin liikkeisiin. 60-luvulle mentäessä muutama Kalifornialainen lauta valmistajat alkoivat tuomaan markkinoille tuotteita, jotka muistuttivat enemmän pientä soikion muotoista surffilautaa joka oli kiinnitetty pyörien päälle. Mainostaakseen uutta tuotettaan, nämä laittoivat kasaan lautailun harrastaja ryhmiä, jotka esittelivät uutta harrastusta laajemmalle yleisölle. Lajin ensimmäinen virallinen kilpailu järjestettiin 1975 Anaheimissa, Kaliforniassa. Kilpailun osito poikkesivat huomattavasti niistä missä nyky skeittaajat mittelevät taitojaan, ja mukana oli vain laakealla alustalla tapahtunut freestyle, ja alamäessä käyty nopeuskilpailu. \

1970-luku ja kohti nyky skeittaus kulttuuria

1970-luku näki uusien, edellistä vahvempien pyörä materiaalien kehityksen, ja polyurethane pyörät paransivat lautojen mahdollisuuksia uusien temppujen keksimisessä. Tämän lisäksi markkinoille ilmestyivät ensimmäiset rullalautoja vartavasten valmistetut akselit, jotka auttoivat laudan liikuttelussa. Rullalautailun suosio lähti huimaan nousuun, ja tämä johti välinevalmistajien uudistuneeseen kiinostukseen lajista.

Skeittauksen harrastajat lähtivät etsimään lajilleen sopivia paikkoja, ja tyhjennetty The Escondido tekojärvi San Diegon lähellä muodostui suosituksi useiden ja monipuolisten sementti kulhojen johdosta. The Escondidon alue on toiminut esikuvana myöhemmin vartavasten lajia varten rakennetuille skeitti puistoille. 1970-luvun puoliväliin mennessä lajin suosio oli vakiintunut, ja se ei ollut enään pelkästään surffareiden rinnakkais laji. Lajin harrastajien keskus oli edelleen Kaliforniassa, ja suurimmat kilpailut olivat Del Marin vuosittaiset mestaruusottelut. Harrastajien kehittämät tyylisuunnat alkoivat käymään ilmeisiksi, ja esimerkiksi Los Angelesista kotoisin oleva Zephyr joukkue sai puoleensa suuren määrän huomiota. Kilpailuiden suosio nosti useita lajin harrastajia julkisuuden valokeilaan, ja suosion lisääntyessä ensimmäiset viralliset skeittipuistot aukesivat Floridassa ja Kaliforniassa. Lautojen materiaalit muuttuivat kevyemmiksi 70-luvun lopulle mentäessä, ja skeittaajat kehittivät rohkeasti uusia huimapäisiä temppuja, esitelläkseen omia taitojaan. Kaliforniassa 1976 vaikuttaneet kuivat vuodet johtivat tyhjiin uima-altaisiin, ja tätä kautta mahdollisuuteen skeitata pysty seinäisissä rakenteissa, johtaen nopeampaan tyyliin ja vauhdikkaammin temppuihin.