Skeittauksen historia: Alakulttuurista olympialajiksi

Skeittaus nousi nuorison suosimaksi lajiksi 1970-luvun Kaliforniassa, saatuaan alkunsa alueen surffareiden keskuudessa edellisellä vuosikymmenellä. Laji kohosi laajemman yleisön keskuuteen lisääntyneiden skeittipuistojen, välineiden kehityksen, ja niiden markkinoinnin kautta. 1970-luvun lopulla lajin harrastajien hypyt kohosivat toinen toistaan huimapäisemmiksi, ja suorilla seinillä tapahtuvan lautailun vaarallisuus nosti skeittipuistojen vakuutusmaksuja mahdottomiin summiin. Tämä johti useiden puistojen sulkemiseen, ja 80-luvun alulla lajin suosio oli tippunut  huomattavasti 70-luvun kulta vuosista.

1980-luku ja kaupallisuuden leviäminen

Vaikka lajin kaupallinen suosio oli laskenut 80-luvulle mentäessä, Amerikassa vaikutti useita rullalauta valmistajia, joita pyöritettiin lajin harrastajien ja legendojen puolesta. Tämä mahdollisti lajin pysymisen vahvasti nuorisokulttuurin osana, sillä kaupallisten tahojen poissa pysyminen lajin parista, teki siitä huomattavasti katu uskottavampaa.Vaikka varta vasten rakennetut rampit olivat yleistyneet edellisen vuosikymmenen lopulla, useimmat harrastajat pysyttelivät katutasolla, ja ollien tyyppiset huimat temput olivat edelleen harvojen hupia. Katutasossa skeittaavat kehittivät tekniikoita joilla he pystyivät tekemään temppuja ilman ramppien takaamaa nopeaa vauhtia, ja vaarallisten harrastuspaikkojen puuttuessa harrastuksen parissa puuhaavat nuorisoporukat alkoivat kokoontumaan ostareilla ja parkkipaikoilla. 80-luku näki lajin maailmanlaajuisen leviämisen, osaltaan tähän vaikutti nuorison suosiman MTV -kanavan synty, ja musiikkivideot jotka käyttivät vauhdikasta lajia hyväkseen. Ensimmäiset ammattilais skeittaajat tulivat myös laajemman yleisön tietoisuuteen vuosikymmenen aikana, ja rullalautailijoiden suosimat vaatemerkit, kuten Vans, Quicksilver,  ja Converse, levisivät laajemman nuorison keskuuteen.Suomeen laji oli saapunut 70-luvun lopulla, mutta varsinaisesti nuoriso otti sen omakseen 80-luvulle mentäessä. Skeittipuistoja ilmestyi useisiin kaupunkeihin, mutta harrastajien ikäryhmästä johtuen lajia ei otettu vakavasti ennen kuin lajin ensimmäiset harrastajat aikuistuivat vuosikymmeniä myöhemmin. Kautta 80- ja 90-lukujen lajin harrastajat nähtiin useiden aikuisten silmissä lähinnä häiriköinä. Riippumatta ulkopuolisten kielteisestä asenteesta, suomalainen nuoriso on toiminut lajin parissa aktiivisesti aina sen alkuajoista, ja esimerkiksi ensimmäiset rullalautailun Suomen mestaruuskilpailut järjestettiin 1980-luvun lopulla.

90-luvulta nykypäivään

90-luku toi skeittauksen lähemmäksi valtavirtaa, ja välineiden kehityksen johdosta rullalautojen ostaminen oli mahdollista jopa pienissä suomalaisissa kaupungeissa. Laudat olivat kevyitä, kohtuuhintaisia, ja ne tarjosivat lapsille ja nuorilla harrastuksen johon ei kulunut järjettömiä määriä rahaa. Skeittaajille tarkoitettu muoti levisi yleisesti nuorison keskuuteen, ja kaupalliset merkit yleistyivät.

1990-luku toi yleiseen tietoisuuteen yhden maailman suurimmista yksittäisistä skeitti tähdistä, Tony Hawkin. Hawk oli toiminut ammatti skeittaajan 80-luvun puolesta välistä alkaen, ja hänen menestyksensä rullalautailun suurimpana tähtenä oli kiistaton. Vuosi 1999 toi miehen myös sisätiloihin, Tony Hawk’s Pro Skater video pelin myötä. 2000-luku on nähnyt lajin alkuperäisten harrastajien nousun keski-ikään, ja tätä kautta vaikutusvaltaisiin asemiin. Suomessa tämä tarkoittaa kansallisten seurojen ilmestymistä kaupunkeihin, ja lajin liittymistä vakavasti otettavien urheilulajien porukkaan. Suomen talviset keliolosuhteet ovat vaikeuttaneet lajin harjoittelua, mutta viime aikoina usea kaupunki on laittanut pystyyn myös sisä harjoittelupaikkoja.Skeittauksen suosio on jatkunut ja noussut kautta 2000-luvun, ja näinä päivinä lajin harrastajien ikäjakauma on huomattavasti alkuperäistä laajempaa. Lajin keskuudessa suositut vaatemerkit ovat näinä päivinä miljoona bisneksiä, mutta nuori harrastaja voi edelleen aloittaa skeittauksen suhteellisen pienellä investoinnilla. Rullalautailu on yksi viidestä uudesta kesäolympialaisiin hyväksytyistä lajeista, ja siinä tullaan kilpailemaan vuoden 2020 olympialaisissa Tokiossa. Lajin ottamisesta vakituiseen ohjelmistoon ei ole takeita, mutta sen uskotaan tuovan olympialaisille uutta nuorempaa yleisöä. Olympialaisissa skeittauksessa kilpaillaan puistossa, jossa tuomarit arvostelevat kilpailijoiden teknisiä ja luovia taitoja. Lajissa tullaan jakamaan neljä mitalia, miesten skeittipuisto, miesten katu lautailu, naisten skeittipuisto, ja naisten katu lautailu. Lajin tulevaisuus näyttää kultaiselta, ja olympialaisten tuoma julkisuus varmasti tuo sen pariin monia uusia harrastajia.