Lumilautailun historia

Lumilautailu on nykyään erittäin suosittu talviurheilulaji, jolla on laaja harrastajakunta. Lumilautailua harrastetaan hauskanpitomielessä sekä kilpailuihin suuntautuen. Varsinkin viimeisten vuosikymmenien aikana laji on kasvanut huikeasti.

Lumilautailun juuret juontavat 1600-luvulla

Ensimmäiset kerrat lautaa on käytetty vuorilla liikkumiseen jo yli 400 vuotta sitten. Turkkilaisissa vuoristokylissä paikalliset sitoivat lautoja jalkojensa alle mäkien laskemiseen jo 1600-luvulla. Myös Alpeilla alettiin käyttää tätä liikkumisen keinoa samoihin aikoihin. Vuonna 1929 nähtiin ensimmäiset nykyistä lautaa muistuttavat versiot. Kerrotaan, että M.J. Burchett -niminen herra rakensi vaneria käyttäen laudan, jonka jalkoihin kiinnittämisessä hän käytti kangassuikaleita ja hevosen suitsia.

Vuonna 1939 lumilauta patentoitiin ensimmäisen kerran. Pariskunta Harvey ja Gunnar Burge sekä Vern Wicklund kehittivät kelkkamaisen laudan, jonka päällä laskettiin seisten. Laskija auttoi pystyssä pysymistä kelkkaan kuuluvasta narusta kiinni pitäen.  Useiden tahojen mielestä ensimmäinen oikea lumilauta rakennettiin vuonna 1963. Tom Sins, innokas skeittaaja ja surffaaja, halusi viedä harrastuksensa myös talvikaudelle. Koulun puutyötunnilla hän nikkaroi laudan, jonka nimesi ”skiboardiksi”, suksilaudaksi. 1960-luvulta alkaa lumilautailun tunnetumpi historia. Michiganilainen Sherman Poppen tunnetaan lumilautailun historianlehden kääntäjänä. Poppenin lauta sai alkunsa lasten leikeistä. Hän kehitti omien lastensa iloksi laudan, jonka päässä oleva naru helpotti pystyssä laskemista. Näin syntyi snurferi (snow-surfer). Lauta saavutti suurta suosiota naapuruston lasten keskuudessa, ja Poppen rupesi valmistamaan lautoja autotallissaan.   Kysyntä kasvoi niin suureksi, että Poppen myi valmistusoikeudet urheiluvälinevalmistaja Brunswickille. Lautailu kasvatti suosiotaan ja snurferilla ruvettiin kilpailemaan. Vuosikymmenen lopussa eräs nuorukainen nimeltään Jake Burton otti osaa kisoihin. Tähän saakka laudan mukana pysyminen kovissa vauhdeissa oli ollut hieman haastavaa. Burton asensi lautaansa siteet, jotka kiinnittivät laudan tiukasti kenkiin kiinni. Nuori Burton oli ylivoimainen kisoissa. Tästä sai alkunsa nykymuotoinen lumilautailu. Burtonista tuli yksi menestyneimmistä lautavalmistajista Burton Snowboars -merkillään.

Lumilautailu muuttuu kilpalajiksi

1980-luvulla elettiin lumilautailun kulta-aikaa. Se oli ehdoton trendilaji. Tyyli oli kehittynyt hyvin tämän päivän kaltaiseksi Burtonin laudan ansiosta. Vuonna 1981 Yhdysvaltojen Coloradossa järjestettiin kaikkien aikojen ensimmäinen lumilautailukilpailu. Kilpailun nimi oli ”King of the Mountain”. Osallistujien joukossa nähtiin niin Jake Burton että toinen lajin tuleva tähti Tom Sims. Vuonna 1982 ensimmäiset hiihtokeskukset sallivat lumilautailun tähän saakka vain suksilla laskijoille varatuissa rinteissä. Yksi ensimmäisistä oli Vermontin Suicide Six -keskus, jossa järjestettiin myös ensimmäiset Yhdysvaltain mestaruuskilpailut. Lajin suosio levisi pikkuhiljaa meren toiselle puolelle. Ensimmäiset kisat Euroopassa nähtiin vuonna 1986. Sveitsin St. Moritzissa lumilautailijat kisasivat Sveitsin mestaruudesta.

Vuonna 1990 perustettiin Kansainvälinen lumilautailu liitto ISF (International Snowboard Federation). Suomi oli yksi perustajamaista. Neljä vuotta myöhemmin myös Kansainvälinen hiihtoliito FIS hyväksyi lumilautailun lajivalikoimaansa.

Lautailu Suomessa

Suomen ensimmäinen lumilauta nähtiin vuonna 1970-luvun paikkeilla, kun nuori mies nimeltään Paavo Kärkkäinen rakensi koulun puutyötunnilla laudan mäenlaskua varten. Idean lautaa hän oli saanut surffauslehdessä näkemästään kuvasta.

Vuonna 1984 Skimbaaja-lehti julkaisi ensimmäisen aiheesta kertovan artikeelin, käyttäen tosin termejä lumisurffaus ja snowboarding. Samana vuonna kotimaiset lajin edelläkävijät Timo Bygden ja Juha Sulkakoski rakensivat ensimmäiset lumilautansa. Ne nikkaroitiin Jyväskylässä autotallin suojassa vanerista, ja laudoilla viiletettiin kaupungin mäkiä. Suomen Lumilautaliitto perustettiin vuonna 1988. Tuolloin nimenä oli vielä Suomen Snowboard liitto. Kyseessä on yksi lajin vanhimmista liitoista koko maailmassa. Samaisena vuonna käytiin lumilautailun ensimmäiset SM-kisat. Laji kasvatti jatkuvasti suosiotaan ja vuonna 1993 liitto polkaisi käyntiin maajoukkuetoiminnan. Vetäjänä toimi Juha Sulkakoski. Ensimmäiset suomalaiset laskijat saivat myös tärkeät tallisopimukset, kun Burtonin talli kiinnitti Sebu Kuhlbergin ja Aleksi Vannisen. Ensimmäistä maailmanmestaruutta päästiin juhlimaan kotimassa, kun Satu Järvelä voitti kultaa Davosin MM-kisoissa halfpipessa.