Surffaus ennen ja nyt

Surffaus eli lainelautailu on yksi viidestä uudesta kesäolympialaisten lajista, jotka nähdään Tokion kilpakentillä 2020. Tämä pintavedessä tapahtuva laji ei ole suomalaisille ehkä käytännössä kovinkaan tuttu, mutta se on maailmanlaajuisesti hyvin suosittua. Surffausta harrastetaan lähinnä eteläisten merien rannoilla, lajin oikeaoppiseen harrastamiseen vaaditaan rantaapäin kulkevia aaltoja, jotka kantavat lainelautailijan takaisin kotirantaa kohtaan. Merien lisäksi lajin harrastajia tavataan jonkin verran joilla, järvillä, ja sisätiloihin varta vasten rakennetuissa aalto simulaattoreissa. Modernit surffaajat ratsastavat laineilla useimmiten varta vasten valmistetun surffilaudan päällä seisten, mutta surffauksen parista löytyy myös tekniikoita joissa lautailija makaa vatsallaan, tai istuu polvillaan laudan päällä. Body surfing taas on lajin muoto jossa surffaaja ratsastaa laineilla pelkästään omaa vartaloaan hyväksikäyttäen.

Varhaisimmat viitteet laineilla lautailuun löytyvät muinaisesta polynesialaisesta kulttuurista, jonka jäsenet käyttivät laineita hyväkseen matkustaessaan saarten välillä, sekä viihdytyksenä. Tapa jäi elämään saariston kulttuurissa, ja esimerkiksi Hawaijilainen nuoriso vietti vapaa aikaansa itsetehtyjen surffilautojen päällä taiteillen.Modernin surffauksen isäksi tituleerataan usein George Freeth, joka syntyi Havaijin saarella, ja teki töitä hengenpelastajana ja uinnin opettajana. Freeth muutti Hawaijilta San Diegon kaupunkiin 1907, ja teki uran viihdyttämällä paikallisen Hotelli Redondon asukkaita surffaus esityksellään. Moderni lainelautailu kulttuuri lähti kehittymään Kalifornian lisäksi Australiassa ja Havaijilla, ja 1959 ilmestynyt surffaus elokuva Gidget johti lajin leviämiseen nuorison keskuudessa. Harrastuksen ympärille kasvoi oma erikois kulttuurinsa, joka sisälsi lehtiä, elokuvia, televisio sarjoja, musiikkia, ja lainelautailu muotia. Alunperin alakulttuurina alkunsa saanut harrastus levisi pian valtavirtaan, ja Beach Boys yhtyeen musiikki ja etelä Kalifornialaisen nuriision elämää kuvaavat Ranta bile elokuvat kasvattivat surffauksen suosiota entuudestaan.Surffauksen ammattimaiset kilpailut lähtivät käyntiin 1975, ja useat alan harrastajat päätyivät surffaamaan ammattilaisina ja ansaitsemaan sponsori rahoja. Viime vuosien teknologian kehitykset, sekä välineiden, että kulkuvälineiden taholla, ovat kehittäneet lainelautailu kulttuuria entisestään. Siinä missä aikaisemmat surffaajat seurasivat lähinnä koti rantansa aaltoja, tänä päivänä lainelautailija pystyy matkustamaan ympäri maailman aaltojen perässä.

 

Surffaus ja sen oheistuotteet nykypäivänä

Halvempi kansainvälinen matkustus ja välineistö, ovat avanneet surffauksen harrastuksena laajemmalle väestön osalle. Vaikka se ei harrastuksena ole edelleenkään halvimmasta päästä, siihen vaadittavat investoinnit ovat laskeneet huomattavasti, ja se ei ole enään vain ja ainoastaan kaikista varakkaampien hupia.Luonnon aaltojen lisäksi teknologia on mahdollistanut ympärivuotisen surffaamisen harjoittelun keinotekoisilla aalloilla. Nykyaikaiset surffilaudat valmistetaan lasikuidusta, ja useimmat surffaajat pukevat ylleen märkäpuvut kylmän veden sietokyvyn kohottamiseksi. Surffi kulttuuri on edelleen voimissaan Kalifornian ja Australian rannikkoalueilla, joilla suurin osa nuorisosta päätyy harrastuksen pariiin jossain vaiheessa teini vuosiaan.

Lainelautailun lisäksi surffajat ovat tuoneet maailmaan monia sivu harrastuksia, esimerkiksi rullalautailu ja lumilautailu kehittyivät lajin harrastajien keskuudessa. Myös Suomessakin suosittu SUP, eli Stand-up Paddling, sai alkunsa surffauksesta. Laji ei vaadi onnistuakseen surffauksen kaltaisia aaltoja, vaan sen harrastajat kantavat mukanaan melaa, jolla he auttavat lautaa eteenpäin, ja ohjaavat sitä aallokon sattuessa kohdalle. Tästä johtuen lajin harrastaminen on mahdollista laajemmalla alueella, ja vaihtelevemmissa olosuhteissa kuin aidon lainelautailun.Tasaisilla vesillä tapahtuva SUP on loistava koko vartalon vahvistus urheilu, kun taas aalloilla tapahtuvat lajit tarjoavat harrastajalleen enemmän adrenaliinin täyteisiä hetkiä. Laji on loistavan monipuolinen, ja sen pariin voi hakeutua niin suhteellisen rennon sight seeing retken, kuin kunnon kohotuksenkin yhteydessä. Erikoisempia SUP harrastuksen jälkeläisiä ovat SUP jooga, jonka aikana harrastajat suorittavat toinen toistaan vaativampia joogaliikkeitä vedellä kelluvan laudan päällä, ja SUP kalastus.