Suomen lahjakkaimmat lumilautailijat

Lumilautailu on lumessa tapahtuvaa laskettelua. Laskettelu tapahtuu yhtenäisen laudan päällä, jossa seisotaan molemmilla jaloilla, jalat laudan eri päissä. Se on oikeastaan alppihiihdon kaltainen laji, jossa kahden suksen sijaan käytetään lautaa ja hiihdon sijasta lasketellaan alas mäkeä käyttäen omaa kehoa laudan hallitsemisessa. Lajissa tasapaino on erittäin suuressa roolissa, nimittäin tasapainon ja kehon liikkeiden avulla hallitaan laudan alastuloa. Sillä pystytään hallitsemaan alastulon sujuvuutta, suuntaa ja nopeutta. Laskettelussa on myös mahdollista tehdä erilaisia temppuja ja hyppyjä, skeittilaudan malliin. Tällöin lajista tulee vieläkin mielenkiintoisempaa ja hauskempaa. Temppuja on lukematon määrä yksinkertaisista hypyistä, vaativimpiin kierteisiin asti.Lumilautailussa tärkeimpänä välineenä on tietenkin luonnollisesti lumilauta. Lumilauta koostuu kolmesta osasta, varsinaisesta laudasta, jalkojen siteistä ja kengistä. Näihin kenkiin kiinnitetään jalat, jolloin ne pysyvät vakaina laudalla. Lumilauta valmistetaan usein puusta, mutta materiaali saattaa vaihdella hieman laadun mukaan. Laudan lisäksi välineinä käytetään kypärää ja lautailulaseja, jotka varmistavat näkyvyyden ja suojaavat kaatuessa.

Lumilautailun historiaa

Lumilautailun historiaa

Lumilautailu sai alkunsa lainelautailusta, kun lainelautailijat halusit saada harrastuksen myös talvella maissa, joissa oli lumisia talvia. Se sai alkunsa noin 1960-luvulla, kun lajia ruvettiin kehittämään todenteolla. Joidenkin tarinoiden mukaan lumilautailu sai jopa alkunsa lasten leikistä, johon aikuisetkin halusivat mukaan. Tarina lähtee michiganilaisesta Sherman Poppenista, joka halusi keksiä lapsilleen tekemistä joulun pyhiksi. Hän päätti viedä lapset laskettelemaan, mutta omisti vain yhdet sukset. Lapset eivät kuitenkaan halunneet lasketella vuorotellen vaan päättivät molemmat ottaa käyttöönsä yhden suksen, josta Sherman sai idean lumilautaan. Hän sitoi laudan päähän narun, josta pystyi pitämään kiinni laskiessa. Tämän jälkeen laskeminen helpottui huomattavasti ja lapset eivät tehneetkään muuta, kuin laskettelivat. Tämän jälkeen lautailun suosio rupesi kasvamaan ja lautoja ruvettiin kehittämään eteenpäin. Nykyaikainen lumilautailu rupesi kasvattamaan suosiotaan 1980-luvulla, jolloin se levisi myös Suomeen.

Lista parhaista lumilautailijoista Suomessa

Enni Rukajärvi on yksi Suomen lumilautailijoiden tunnetuimmista nimistä. Hän on 29-vuotias lumilautailija Kuusamon Rukajärveltä. Hän voitti maailmanmestaruuden Espanjan La Monilassa vuonna 2011 ja Sotshin olympialaisissa hän voitti hopeaa. Hän sai myös vuonna 2016 World Snowboard Tour -kiertueella hopeamitalin maailmanmestaruuskisoissa ja teki saman seuraavana vuonna uudestaan. Näiden kaikkien lisäksi hänellä on takana kolme maailmancupin osakilpailuvoittoa. Oikeastaan hän on päässyt mitaleille melkein jokaisessa kilpailussa, johon hän on osallistunut.Peetu Piironen on taas 30-vuotias nuorimies Hyvinkäältä. Hänen päälajinaan toimii half-pipe, slopestyle ja big air. Peetu on osa Suomen lumilautailun A-maajoukkuetta. Hän on myös voittanut Vancouverin olympialaisissa hopeamitalin ja World Snowboard Tour –kiertueen kolme kertaa kultamitalilla. Peetun pikkuveli Petja on myös seurannut isoveljensä jalanjälkiä ja luonut uran lumilautailijana. Petja on kuitenkin jo lopettanut uransa, vaikka voittikin kultaa Espanjan La Molinan maailmanmestaruuskisoissa.

Antti Autt

Antti Autti on Rovaniemellä vuonna 1985 syntynyt lautailija. Hän aloitti lumilautailun ollessaan vain 10-vuotias. Hän on sijoittunut kaksi kertaa maailmancupin kokonaiskisoissa toiseksi ja voitti kultaa vuonna 2005 Kanadan maailmanmestaruuskisoissa. Lisäksi hän oli ensimmäinen ei-yhdysvaltalainen voittaja X Gamesin lumikourukilpailussa ja sai siitä nimen Guinnessin ennätyskirjaan. Hän kuitenkin jätti kilpailun ja jatkoi uraa vapaalaskijana.Roope Tonteri on nuorin Suomen lahjakkaimmista lumilautailijoista. Hän on 27-vuotias kouvolalainen moninkertainen maailmanmestari. Hän kuuluu myös Suomen lumilautailun A-maajoukkueeseen ja on saanut vuoden lumilautailija tittelin kahtena vuonna. Hän voitti kultaa vuonna 2013 Kanadassa järjestetyissä maailmanmestaruuskisoissa ja Itävallan maailmanmestaruuskisoissa hopeaa vuonna 2015. Lisäksi hänellä on takanaan myös yksi maailmancupin kilpailuvoitto.