Erilaiset urheilukilpailut

Urheilua on harrastettu jo historiallisen pitkään. Siitä on myös aina kilpailtu. Kilpaileminen jatkuu edelleen ja sekä kilpaileminen että sen seuraaminen on edelleen supersuosittua. Urheilusta lyödään paljon myös vetoa ja vedonlyöntisivustoilla alkaa kuhista aina suurten urheilutapahtumien aikaan. Urheilukilpailuista on olemassa paljon eritasoisia kilpailuja, jotka vaihtelevat pienistä luokista aina maailmanmestaruuteen saakka. Kilpailuja järjestetään niin joukkue- kuin yksilökilpailuinakin. Katsotaan hieman, millaisia urheilukilpailuja maailmalla järjestetään ja kurkataan hieman niiden esimerkkeihin.

Kilpailuluokat

MM-kilpailuissa eli maailmanmestaruuskilpailuissa kilpaillaan maailman parhaan urheilijan tai joukkueen tittelistä. Otetaan esimerkiksi vaikkapa jääkiekko. Jokaisesta osallistujamaasta lähtee MM-kisoihin kunkin maan paras joukkue. Joukkueet kilpailevat keskenään suurissa MM-kisoissa, jonka aikana ratkeaa, mikä joukkue valitaan sen vuoden maailman parhaaksi. Voittaja saa itselleen maailmanmestaritittelin. SM-kilpailut eli suomenmestaruuskisat pidetään Suomen parhaan kilpailijan tai joukkueen löytämiseksi. SM-kisoja pidetään monesta eri urheilulajista ja esimerkiksi hiihto on yksi kilpailulaji. Vuoden 2019 hiihdon SM-kisat järjestetään Äänekoskella, Imatralla ja Ylitorniossa. Hiihto on suomalaisten keskuudessa erittäin suosittu urheilulaji, jonka suomenmestaruudesta on kilpailtu jo vuodesta 1909 lähtien eikä loppua näy.

Jalkapallon mestaruus 2020 EUFA

Myös Euroopan mestaruudesta voidaan kilpailla eri lajeissa. Muunmuassa ammunnasta, hiihtosuunnistuksesta, jalkapallosta ja jääkiekosta pidetään EM-kisoja. Seuraava jalkapallon EM-kilpailu pidetään 12 eri Euroopan maassa vuonna 2020. Karsinnat niihin käynnistyivät maaliskuussa 2019 ja lopputurnaukseen pääsevät mukaan 24 UEFA:n maajoukkuetta. Hevosurheilukilpailut poikkeavat tässä artikkelissa mainituista kilpailuista, sillä niissä suoritukseen vaikuttaa ihmisen lisäksi eläin. Hevosen kanssa voi kilpailla esimerkiksi ratsastuksen maailmanmestaruuskilpailuissa, joka on järjestetty jo vuodesta 1990 lähtien. Kisoihin kuuluu kahdeksan erilaista ratsastuskilpailua, kuten este-, koulu ja kenttäratsastus. Myös vammaisratsastuskilpailuja järjestetään. Hevosurheilulajeista lyödään paljon vetoa ja monet käyvätkin säännöllisesti laittamassa Toto-vetonsa vetämään.

Olympialaiset

Olympialaiset ovat koko maailman yhtäaikaisesti seuraama suuri urheilutapahtuma. Kilpailu järjestetään kahden vuoden välein niin, että joka toinen tapahtuma järjestetään kesällä ja joka toinen talvella. Vuoden 2020 olympialaiset pidetään kesällä ja kesäolympialaiset järjestetään tuolloin Japanin Tokiossa. Tokio on isännöinyt olympialaisia viimeksi vuonna 1964.

Vuoden 2020 kesäolympialaisissa kilpaillaan yhteensä 33 eri urheilulajista. Kilpailulajeja on mm. jalkapallo, koripallo, melonta, karate, baseball, paini ja purjehdus. Olympialaiset tulevat jälleen olemaan todella suuri tapahtuma ja sen budjetiksi on arvioitu jopa 6,5 miljardia euroa. Rahaa vie mm. olympialaisia varten erikseen rakennettava uudenuutukainen olympiastadion. Olympialaiset ovat maailman suurin urheilutapahtuma, joka kerää katsojia niin tv:n kuin stadioneidenkin ääreen.

Kesäolympialaisissa 2020 tullaan näkemään suomalaisia kilpailijoita useassa eri urheilulajissa. Muunmuassa ampumaurheiluun, purjehdukseen, uintiin ja yleisurheiluun lähtee mukaan suomalaisia kovia kilpailijoita, voitto tähtäimessään. Jos mielit paikan päälle jännittämään, on tapahtumaan mahdollista ostaa matkapaketteja erityisten, auktorisoitujen lipunmyyjien kautta. Kansainvälinen lipunmyynti avautuu keväällä 2020, jolloin liput saa hankittua itselleen kisajärjestäjän virallisilta verkkosivuilta.

Paraurheilu

Urheilusta voi kilpailla vammoistakin huolimatta. Vammaisten tai vammautuneiden henkilöiden urheilua kutsutaan nimellä paraurheilu. Vammaisille henkilöille on kehitetty tavanomaisten urheilulajien pohjalta urheilulajeja, joista järjestetään myös kilpailuja. Lajit ovat pääosin samanlaisia kuin vastaavat, vammattomien pelaamat lajit. On myös olemassa juuri vammaisille kehitettyjä urheilulajeja. Niissä on otettu huomioon mahdolliset raajojen puuttumiset ja muut vammat.

Paraurheilusta voidaan kilpailla SM- tai jopa MM-tasolla. Paralympiaurheilu tarkoittaa vammaishuippu-urheilua ja paralympialaisia järjestetään aika ajoin. SM-tasolla kilpaillaan esimerkiksi uinnissa, hiihdossa ja yleisurheilussa. Paralympialaiset järjestetään joka toinen vuosi aina olympialaisten jälkeen. Lisäksi järjestetään special olympics ja IBSA World Games -kisoja. Special olympics -kilpailuihin saa osallistua kaikki 8 vuotta täyttäneet henkilöt, joilla on jokin kehitysvamma.