Lumilautailua aloittelijoille

Laskettelu on aina ollut ympäri maapalloa kaikenikäisten suosima harrastus, kun lumi laskeutuu maahan. Ja meidän onneksemme, se tapahtuu joka ikinen vuosi ympäri suomea. Sukset ovat olleet helpoin tapa päästä ympäri ämpäri lumikinoksia jo vuosikymmeniä, mutta jotkut laskettelijat haluavat uutta haastetta päiviinsä ja päätyvät löytävät itsensä lumilautailun parista. Lumilautailu onkin todella vauhdikas laji, joka onkin kasvattanut suosiotaan ympäri maailmaa vuosikymmenien ajan ja on saanut hyvin jalansijaa myös täällä koti suomessa. Monet meistä ovat aina haaveilleet lumilautailun opettelemisesta ja sen vauhdikkaasta menosta perinteisten suksien sijaan, mutta emme ikinä oikein tiedä miten päästä aluilleen. Olemme keränneet tähän pari vinkkiä, miten matkanne lumilautailun pariin voi alkaa sujuvasti ja ilman ylimääräistä stressiä.

Kuinka päästä alkuun

Ensimmäinen asia on tietenkin tutustuminen lumilautailu välineisiin. Vaikka ne eivät olekaan mitään monimutkikkaimpia vempeleitä koko maailmassa, niihin tutustuminen on silti oleellinen asia tämän harrastuksen aloittamiselle. Tärkein väline minkä voit laskettelussa ottaa mukaan on tietenkin lumilaudan lisäksi juuri se kypärä. Helpoin tapa päästä tutustumaan välineisiin ja niiden tuntuun on se, että kiinnität yhden jalan lumilautaan kiinni ja rupeat vain potkimaan itseäsi ympäri tasaista lunta. Se siinä. Ei tarvita vielä mitään huipputaitoaja. Tämä tekniikka auttaa sinua pääsemään hississä ylös mäkeä ja on myös helpoin tapa päästä jyvälle, miten lumilauta käyttäytyy tasaisella maalla. Myös käveleminen ylämäkeen on tärkeä taito lumilautailijalta. Yksi jalka on kiinnitettynä lautaan ja toinen jalka määrää tahdin. Lauta kulkee perässäsi vaakasuuntaisesti ja yrität vain kävellä normaalisti, työntämällä laudan reunaa lumeen joka askeleella, jotta et lähde valumaan alas mäkeä.

Kun olet päässyt mäen huipulle, sanoisin ensin lasten mäen huipulle, aloitat ensin mahdollisimman loivan mäen kanssa tietenkin, on aika opetella yhden jalan lasku. Lähdet vain laskemaan alas rinnettä varovasti molempien jalkojen ollessa laudalla, mutta vain yhden niistä olevan siteissä kiinni. Se jalka, joka ei ole kiinni siteissä, lepää siteiden välissä laudan keskellä, siltä varalta, jos tarvitset sitä. Tämä taito on tarpeellinen, ellei välttämätön, jos haluat oppia kuinka päästä pois tuolihissistä.

Seuraava askel kohti lumilautailun ihmeellistä maailmaa on, että kiinnität molemmat jalat siteisiin kiinni, mutta ole varovainen, että lauta ei lähde luisumaan rinnettä alas. Et kuitenkaan halua juosta koko matkaa alas vain, että saisit lautasi kiinni, kun olisit voinut välttää koko tilanteen vain laittamalla lautasi ylösalaisin rinteeseen. Helppoa kuin mikä, mutta tärkeä sääntö pitää mielessä. Istu alas rinteeseen ja kiinnitä jalat lumilaudan siteisiin tiukasti kiinni. Koukista polviasi hieman, joten koko homma sujuu helpommin. Sen jälkeen, kun lautasi on kiinni jaloissasi, on aika nousta ylös ja lähteä laskemaan.

Kun nouset ylös, helpoin tapa tehdä näin on tarttua yhdellä kädellä kiinni laudastasi ja työntää itsesi ylös. Ole varovainen, että et vain jätä sormiasi laudan ja lumen väliin, kun nouset ylös. Jos tämä on vielä hieman hankalaa, tätä varten kaverit ovat olemassa. Kysy heidän apuansa parit ensimmäisen kerrat. Kun olet päässyt ylös, niin mitäpä muuta sitä tekemään, kun laskemaan alas rinteitä. Helpoin ja turvallisin vaihtoehto ensimmäiseksi on laskea lauta vaakasuoraan rinteeseen nähden. Varpaat alas rinnettä kohdin. Näin voit kontrolloida lumilaudan nopeutta vain simppelisti nostamalla varpaita ylös, ja näin kantapäiden puoleinen laudanreuna painautuu lumeen ja vauhtisi hidastuu silmiesi edessä. Selkä suorassa, polvet hieman koukussa ja katse suunta rinnettä alas. Harjoittele jarruttamista niin kauan kun on tarvis ja sen jälkeen lähde laittamaan painoa puolelta toiselle, jolloin lautasi liikkuu oikealle ja vasemmalle ja kas kummaa, osaat yhtäkkiä ohjata! Alussa tähän helpottaa myös, jos osoitat kädelläsi, minne suuntaan haluat mennä. Tämä harjoituttaa kehoasi, minne suuntaan olet menossa mutta myös näyttää muille laskijoille, minne sinulla on aikomus mennä.

Luultavasti helpoin tapa opetella kaikki lumilautailuun tarvittava, on pätevän opettajan palkkaaminen, ja tunneille osallistuminen, mutta tässä olikin perusopas lumilautailun aloittelijoille, joten ei muuta, kun kypärä päähän ja rinteeseen! Siitä se lähtee, hitaasti, mutta varmasti.