Talviurheilulajeja Afrikassa

Talviurheilulajeja Afrikassa

Useimmiten kun ajatellaan Afrikan maita, mieleen juolahtaa vain kuuma ilmasto, uskomattoman vehreä luonto tai kuumaakin kuumemmat aavikot. Mutta harvemmin mannerta miettiessä tulee ajatelleeksi talviurheilulajeja missään muodossa.  Usko tai älä, nämäkään urheilulajit eivät ole jääneet aivan unholaan Afrikassa. Onhan myös talviolympialaisissa monen monta joukkuetta ja kilpailijaa Afrikasta. “Eihän siellä ole missään edes lunta!” Vaikka suurimmaksi osaksi manner sijaitsee päiväntasaajan molemmin puolin, jolloin ilmasto on luonnollisesti todella lämmin, lunta voi myös löytää monessakin paikassa ympäri suurta mannerta. Missä maissa ja kaupungeissa tällaisia lumisia urheilulajeja voisi sitten harrastaakaan? Lähdetäänpäs tarkastelemaan.

Marokko

Jos mielessä olisi hieman erikoinen matkatarina, miten olisi lumilautailu Pohjois-Afrikan Marokossa? Lunta tulee tässä maassa harvoin, mutta lyhyen matkan päästä Oukaïmedenin kaupungista matkaajat voivat löytää aivan upean Oukaïmeden laskettelukeskuksen. Keskus on vain kahdeksankymmenen kilometrin päässä Marakeshista, joten matka taittuu helposti. Ainut huonompi seikka tässä matkassa on sen sesongin lyhyys. Laskettelukeskus on auki vain tammi-helmikuusta toukokuuhun saakka. Riippuen tietenkin vuodesta ja lumen määrästä. Jos perinteinen laskettelu Marokossa ei oikein vie mennessään, miltä kuulostaisi vaihtoehtoinen helihiihto reissu? Tällä tavoin laskettelijat viedään vuorten huipulle helikoptereilla ja tietenkin he pääsevät laskemaan vapaasti rinnettä alas.

Lesotho

Tältä pienehköltä valtiolta, joka on kokonaan Etelä-Afrikan ympäröimänä, ei heti odottaisi hiihtokeskusta, mutta tällainen kuitenkin löytyy, ja se ei ole mikään mini lomakeskus. Lesotho sijaitsee itse asiassa kokonaan yli kilometrin korkeudella merenpinnasta, joten ei mikään ihmekään, että vuoristoja näkyy minne ikinä siellä meneekään. Lesothon pohjoispuolella kolmen kilometrin korkeudessa sijaitsevassa Afriski vuoristo resortissa kaikki talvenlaskettelu ja hieman extreme-laji unelmat käyvät helposti toteen. Lomakeskus on sen verran eristyksissä vuoristossa, että viihdettä ja tekemistä on kaikille laskettelusta kelkkailuun ja jopa extreme pulkkailuun. Tällä reissulla perheen jokaiselle jäsenelle on takuulla omanlaista tekemistä luvassa.

Lesotho

Egypti

Miltä kuulostaisi laskettelu päivä keskellä historian havinaa pyramidien juurella? Egyptin pääkaupungissa, Kairossa, vain lyhyen taksimatkan päästä kuuluisista Gizan pyramideista sijaitsee hulppea Mall of Egypt. Vaikka ostoskeskus on tietenkin ensisijaisesti tunnettu sen mahtavista shoppailu mahdollisuuksistaan, keskellä ostoskeskusta asiakkaat voivat piipahtaa Afrikan suurimpaan sisälaskettelukeskukseen. Kyllä, luit oikein. Sisälaskettelukeskus. Aktiviteettia on tarjolla lumilautailusta Zorb-pallossa laskemiseen ja myös pingviinien kanssa leikkimiseen. Kukapa ei haluaisi sanoa kotiin palattuaan lomareissulta, että tapasi pingviinejä Egyptissä.

Tansania

Seuraavalle hiihtolomalle ei ole vielä keksitty sopivaa aktiviteettia tai reissua? Miten olisi kiipeäminen yhdelle maailman seitsemästä huipusta, nimittäin Kilimanjarolle. Yksi parhaimmista ajoista vuodessa vuoren huipulle kiipeämiselle on nimittäin tammikuusta maaliskuuhun. Juuri koulujen lomien aikaan. Psst, talvella lähtiessäsi voit myös sivuuttaa isoimmat turistijoukot, jotka valtaavat vuoren elokuun puolella. Jos olet jo innoissasi laskettelussa aivan mahtavissa puitteissa, tulet kuitenkin pettymään ja pahasti. Vaikka lunta vuoren huipulta löytyykin mielin määrin, Tansania on kieltänyt kaikki harraste välineet kansallispuistossa, mukaan lukien laskettelusukset, lumilaudat ja varjoliidot. Mutta ei hätää. Huipulle pääsee ylös ja alas myös jalkaisin. Mikään ei vedä vertoja “pienelle” patikointi reissulle keskellä Tansanian kuuluisimpaa kansallispuistoa. Kameraa ei tule unohtaa vuoren juurelle, sillä maisemat huipulta tulevat olemaan kyllä kaiken työn ja tuskan arvoiset, sen voimme luvata.

Eikö matkailuinnostusta ala jo kutkuttaa? Niin myös kävi monella muullakin. Kuten olemme huomanneet jo yhdessä, Afrikan monimuotoinen luonto (ja ostoskeskukset) ovat täynnä myös talviaktiviteetteja, jos seikkailija niitä halajaa. Parasta koko kokemuksessa onkin, että rakkauden talviurheilulajeihin voi helposti yhdistää mukavan rentouttavaan rantalomaan saman reissun yhteydessä. Ei muuta kuin kartta esille ja seuraavaa reissua suunnitelmiin!